
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik'te, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenmesi, mesleki ve teknik eğitim kurumlarına yönelik düzenlemeler, devamsızlıkla ilgili yeni kurallar ve öğretmenlerin görevlerine ilişkin güncellemeler yapıldı.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle, merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenme süreci yeniden yapılandırıldı.
Bu kapsamda "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Değerlendirme Komisyonu", "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul İl Teklif Komisyonu" ve "Merkezî Sınav Puanıyla Öğrenci Alan Okul Bakanlık Tespit Komisyonu" oluşturulacak. Bu komisyonlar, ilgili okulların adaylık süreçlerini inceleyerek değerlendirecek ve uygun görülen okullar, Bakanlık onayına sunulacak.
Bünyesinde ortaokul bulunan, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, yazılı veya sözlü sınav sonucuna göre yapılabilecek. Ayrıca, merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullar, her yıl izleme ve değerlendirmeye tabi tutulacak ve gerekli başarıyı gösteremeyen okullar, bu kapsamdan çıkarılabilecek.
Merkezî sınav puanıyla öğrenci alan okullara atanan öğretmen ve görevlendirilen yöneticiler, Millî Eğitim Akademisinde Bakanlıkça belirlenen eğitimlere katılacak.
Mesleki ve teknik eğitim kurumları
Yönetmelik'le, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenmesine ilişkin de düzenlemeler getirildi.
Sektöre entegre okullara, 9 ve 10. sınıflarını farklı okullarda tamamlayan öğrenciler, 11. sınıftan itibaren nakil yoluyla geçiş yapabilecek.
Öğretmen ve yöneticilerin mesleki yeterliliklerini artırmak amacıyla Millî Eğitim Akademisinde eğitim almaları zorunlu hâle getirildi. Ayrıca, okullarda yıllık izleme ve değerlendirme faaliyetleri yürütülerek başarı durumları analiz edilecek.
Devamsızlıkla ilgili yeni kurallar belirlendi
Yeni düzenlemeye göre, devamsızlık süresini dolduran öğrenciler derslere devam edemeyecek, sınavlara giremeyecek ve teşekkür, takdir, onur ve üstün başarı belgesi alamayacak.
Devamsızlık süresini dolduran öğrencilerin durumları değerlendirilirken öğrenim hakkı bulunan öğrenciler, bir sonraki eğitim öğretim yılında eğitimlerine devam edebilecek.
Öğrenim hakkı bulunmayan öğrenciler ise açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi veya mesleki eğitim merkezine yönlendirilecek.
Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik derslerde devamsızlık süresi, toplam ders saatinin altıda birini geçemeyecek.
Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrencilerin, ilgili işletmelerle sözleşmeleri feshedilecek ve sigorta çıkışları yapılacak.
Türk dili ve edebiyatı ile yabancı dil derslerinden sorumluluk sınavları yazılı ve uygulamalı iki aşamada yapılacak. Yazılı sınav için ayrı, uygulama sınavları için ayrı komisyon kurulacak. Komisyonların aynı üyelerden oluşturulması esas olacak.
Ders başarısızlığı nedeniyle okuldan mezun olamayan 12. sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar, başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek.
Öğretmenlerin görev ve yetkilerinde değişiklikler
Öğretmenlerin görev ve yetkilerine yönelik düzenlemeler de Yönetmelik'te yer aldı.
Buna göre, engelli öğretmenler ve engelli yakını olan öğretmenlerin ders programları, engel durumları göz önünde bulundurularak düzenlenecek.
Beden eğitimi dersine katılamayacak öğrenciler için resmî sağlık kuruluşlarından alınan rapor zorunlu hâle getirildi.
Öğrenci gelişim dosyası uygulaması getirildi. Bu kapsamda öğrencilerin akademik gelişimi ve sosyal sorumluluk projeleri, dijital olarak kayıt altına alınacak.
Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımına dair bilgiler de öğrenci gelişim dosyasında yer alacak.
Öğrenci nakil ve yerleştirme süreci
Yönetmelik'te yapılan değişikliklerle yetenek sınavıyla öğrenci alan güzel sanatlar ve spor liselerine kayıt hakkı kazanan ancak sınıf açılmaması nedeniyle kesin kayıt yaptıramayan öğrencilerin başka okullara yerleştirilmesi sağlanacak.
Ayrıca, öğrencinin veya velisinin can güvenliği riski, doğal afet, velinin kamu görevine atanması gibi zorunlu hâllerde öğrencilerin kontenjan şartı aranmaksızın farklı okullara nakledilebileceği hükme bağlandı. Nakil işlemlerinde öğrencinin merkezi sınav puanı ve yerel yerleştirme kriterleri dikkate alınacak.
Döner sermayeye sahip okullarda kalfalık ve ustalık belgeleri dijital ortamda düzenlenecek ve e-Devlet sistemine aktarılacak. Belgelerin fiziksel olarak basılmayacağı ancak isteyenlerin e-Devlet üzerinden yazdırabileceği belirtildi.
Yönetmelik'te yapılan değişiklikler ile işletmelerde mesleki eğitim süreci yeniden düzenlendi. 12. sınıfta işletmelerde mesleki eğitim görmeleri esas. Ayrıca, sektöre bağlı yoğunlaştırılmış eğitim modeli uygulanabilecek.
İş birliği protokollerinde imza zorunluluğu
Yapılan değişiklikle okullarda öğretim programlarının geliştirilmesi, öğretmenlerin hizmet içi eğitimleri, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, üretimin artırılması, seminer ve projelerin nitelik yönünden geliştirilmesi ve benzeri çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla yükseköğretim kurumları, il müdürlükleri, belediyeler, işletmeler, sivil toplum kuruluşları, spor kulüpleri ile diğer kamu ve özel kurum veya kuruluşlarla iş birliği yapılarak her türlü araç, gereç, öğretim elemanı ve diğer imkanlardan yararlanılması için gerekli tedbirler alınacak.
Bunlara ilişkin çalışmalar için ilgili kurum, kuruluş ve diğer paydaşlarla il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün bilgisi ve onayı dahilinde protokol düzenlenebilecek.
Yapılacak iş birliği ve protokoller, il/ilçe millî eğitim müdürü ve okul müdürünün imzası olacak şekilde düzenlenecek. Bakanlığın ilgili genel müdürlüğüne de konuyla ilgili bilgi verilecek.
MİLLİ EĞTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ'NDE 22 Şubak 2025 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİREN DEĞİŞİKLİKLERİN ÖZETİ
Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde 22 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe giren değişikliklerin özeti
1. *Öğrenci Gelişim Dosyası ve E-Portfolyo*:
- "e-portfolyo" kavramı "öğrenci gelişim dosyası" olarak değiştirildi.
- Öğrencilerin gelişimlerini takip etmek için öğrenci gelişim dosyası kullanılacak.
2. *Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar*:
- Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların belirlenmesi, değerlendirilmesi ve izlenmesi için yeni komisyonlar oluşturuldu.
- Bu okulların adaylık süreçleri, il değerlendirme ve teklif komisyonları tarafından incelenecek.
- Bakanlık tespit komisyonu, uygun okulları belirleyip Bakan onayına sunacak.
3. *Mesleki ve Teknik Liseler*:
- Mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezleri, bölge okulu, ihtisas okulu, sektör içi ve sektöre entegre okul olarak belirlenebilecek.
- Sektöre entegre okullarda 11. sınıftan itibaren nakil veya geçiş yoluyla eğitim verilebilecek.
4. *Öğretmenlerin Görevlendirilmesi*:
- Engelli öğretmenler, özel eğitim ihtiyacı olan çocuğu bulunanlar ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin tercihleri dikkate alınarak ders programları hazırlanacak.
- Öğretmenlerin performans değerlendirmeleri yapılacak ve mesleki gelişimlerine yönelik rehberlik sağlanacak.
5. *Nakil ve Geçiş İşlemleri*:
- Öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri, özellikle merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar arasında daha esnek hale getirildi.
- Sağlık, doğal afet, kamu görevi gibi nedenlerle nakil işlemleri kolaylaştırıldı.
6. *Devamsızlık ve Sınıf Geçme*:
- Devamsızlık süreleri, özürlü ve özürsüz devamsızlık olarak ayrıldı. Özürsüz devamsızlık süresi 10 günü geçmeyecek şekilde düzenlendi.
- Devamsızlık nedeniyle başarısız sayılan öğrenciler, mesleki eğitim merkezine yönlendirilebilecek.
7. *Yetenek Sınavıyla Öğrenci Alan Okullar*:
- Güzel sanatlar liseleri ve spor liselerinde yetenek sınavıyla öğrenci alımına ilişkin yeni düzenlemeler yapıldı.
- Sınıf/şube açılabilmesi için en az 10 öğrenci şartı getirildi.
8. *Ders Programları ve Performans Değerlendirmesi*:
- Öğrencilerin performans puanları, proje, sosyal sorumluluk çalışmaları ve derse katılımlarına göre verilecek.
- Öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımları, öğrenci gelişim dosyasına işlenecek.
9. *Diploma ve Belgeler*:
- Diplomaların dijital ortamda oluşturulması ve e-Devlet sistemine aktarılması sağlandı.
- Kaybolan veya yıpranan diplomalar yerine öğrenim durum belgesi düzenlenecek.
10. *Öğretmen ve Yönetici Görevlendirmeleri*:
- Müdür başyardımcılığı pozisyonu kaldırıldı, mevcut müdür başyardımcıları görev süreleri bitene kadar görevlerine devam edecek.
- Teknik müdür yardımcılığı ve koordinatör müdür yardımcılığı görevlendirmeleri yeniden düzenlendi.
11. *İşletmelerde Mesleki Eğitim*:
- Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitim süreleri ve koşulları yeniden belirlendi.
- İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin teorik ve pratik eğitimleri daha dengeli hale getirildi.
12. *Kültürlerarası Öğrenci Değişim Programları*:
- Yurt dışına giden öğrencilerin kayıtları saklı tutulacak ve yurda döndüklerinde eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebilecekler.